уторак, 9. април 2013.

Сорте леске округластог плода 2Mortarella - Италијанска сорта средње бујности која доста добро рађа. Цвета средње рано и има изражену хомогамију. Такође и рано сазрева. Добро га опрашују Tonda Gentile delle Langhe, Cosford, Daviana, Romana и друге. Отпорна је на ниске температуре па се препоручује за гајење у подручјима са ниским температурама. 
Плод је средње крупноће, округласт, масе око 2,2 г. У грозду има 4 - 5 плода. Омотач је дужи од плода, љуска танка и лако се ломи.
Радман језгре је око 45%.


Tonda Bianca - Округли бели је италијанска сорта чије је стабло средње бујно. Цвета рано у фебруару и цветање је изузетно дуго. Протадрична је и сазрева рано. Добро је опрашују Халски џин, Cosford и други.
Плод је средње крупан, масе око 2,8 г. Плодови су углавном појединачни. Омотач је мањи од плода тако да лако испада из њега. Љуска је средње танка и кестењасте боје са пругама.
Радман језгре је око 42%.


Royal - Ова сорта је створена у САД-у и заправо је хибрид Барселоне и Давијане а гаји се од 1934.године. Стабло је веома бујно и расте усправно. Цвета средње рано и протендричан је.
Добро га опрашују Халски џин, Cosford, Bolvijera и Crveni Lambert.
Плод је веома крупан, масе око 4,2 г. Округластог је облика и најчешће рађа у гроздовима. У грозду има у просеку 2,5 плода. Омотач је дужи од плода. Љуска је средње дебљине и прекривена тамним пругама. Сазрева средње касно. Радман језгра је око 43 %.


Merveille de Bollwiller - Болвилерово чудо је пореклом из Француске. Стабло је веома бујно и расте у висину и до 6 метара. Реса доста касно (крајем јануара) а цвета почетком марта. Протандричан је. За њу су добри опрашивачи Ennis, Cosford и Crveni Lambert.
Има крупне, мало купасте плодове масе око 3,6 г. Омотач је равни плода или мало дужи. Љуска је средње тврда, светло мрка и са мало тамнијим пругама. Сазрева током септембра месеца. Радман језгра је око 37%.Нема коментара:

Постави коментар