петак, 8. фебруар 2013.

Сорте леске


Избор сорти леске за гајење је од изузетног значаја без обзира да ли се избор врши за плантажне засаде или за гајење на окућници.
Постоје више класификација сорти леске а ја ћу Вам овде приказати следеће:
  • ламберт сорте,
  • целске сорте,
  • ламберт хибриди,
  • целски хибриди
  • шумске форме

Ламберт сорте имају развијене омотаче и плод тешко испада из њих. Омотач је разрезан и по изгледу подсећа на "браду". Љуска плода је равна. У овој групи су сорте са раним временом сазревања плодова. Типични представници су Ламберт бели и Ламберт црвенолисни.

Целске сорте имају отворен омотач, расечен је на два дела и при основи срастао. Код зрелих плодова, омотач се повија и плодови лако испадају. Крупноћа плода варира од средње крупних до крупних. У ову сорту између осталих спада и Халски џин.

Ламберт хибриди највише личе на Ламберт, зрели плодови лако испадају из омотача а језгра плода је квалитетна и погодна за свежу потрошњу.

Целски хибриди су настали као мешавина ламберт хибрида и целске сорте. Код ових сорти омотач се састоји из два дела која су у основи срасла. Представници ове сорте су Сиври, Давиана и други,


Шумске форме нису сорте у правом смислу речи. Код шумске леске постоји велика променљивост - разноликост плодова по крупноћи, облику, изгледу омотача и другим особинама. По својим особинама најближе су Целским сортама.

Нема коментара:

Постави коментар