среда, 27. фебруар 2013.

Сорте леске округластог плода

плод у јулу


Tonda Gentile Romana - Ово је италијанска сорта велике бујности, жбунастог облика али расте усправно па се може гајити и као стаблашица јер формира мало изданака. Добро подноси хладноће па се може гајити и у хладнијим континенталним областима.
Цветање је средње позно, добар је опрашивач за већину сорти (њу добро опрашују Cosford, Daviana, Mortarella и други). Сазрева крајем августа месеца. Расте у гроздовима, у просеку 3,2 плода, средње крупноће (око 2,8 г). Омотач је дужи од плода, љуска је танка, кестењасто пругаста. Језгра је веома квалитетна а радман је око 45%.

Tonda Gentile delle Langhe - Италијанска сорта, постала од леске Corylus avellana. Жбун је средње бујности, даје доста изданака и рано цвета. Рано реса тако да се ресање и зрење женских гаметофита никада не подудара те је изражена протагинија. Због свега тога јој је потребан опрашивач, углавном Cosford, Халски џин и Negret а због слабе клијавости полена она сама је лош опрашивач. Сазрева рано у августу месецу.
Плодови су округласти са заоштреним врхом, у грозду их има 2-3 и ситни су, масе у просеку око 2,5 г. Омотач плода је колики и плод па плодови лако испадају из њега, љуска је танка али тврда. 
Радман језгре је око 58%.

Tonda di Giffoni - Италијанска сорта која потиче са Сицилије. Стабло јој је средње развијено (од широке до усправне крошње - жбуна) и није бујно. Осетљива је на касне пролећне мразеве. Одликује се добром родношћу и одличним квалитетом плодова. Рано реса, а добро је опрашују барселона, округли бели и други.
Плод је округластог облика, средње крупан, масе око 2,5 г, у грозду их има у просеку 2-3. Округласти омотач је дужи од плода, али када сазри плод лако испада из њега. Љуска је средње танка обојена кестењастим пругама. Радман језгре је око 46%.


Нема коментара:

Постави коментар